Over Stichting RISE
De stichting
Stichting RISE is een initiatief van Janine Klungel, Lien Daams en Diana Bierings. Op 23 juni 2017 hebben zij in Zutphen Stichting RISE officieel opgericht.
Janine, Lien en Diana kenden elkaar van de voormalige landelijke Vereniging tegen Seksuele Kindermishandeling binnen gezin, familie en vertrouwensrelaties (VSK) (1982-2012), de eerste beweging tegen seksuele kindermishandeling die zich in Nederland ontwikkelde.
In 2024 heeft Janine als laatste van de oprichters de stichting verlaten. Hiermee is de stichting in handen gekomen van een volledig nieuw bestuur.
Het huidige bestuur wordt gevormd door Liane Sloos en Marieke Teunissen.
De inzet van Stichting Rise is het belangrijke werk van de VSK voort te zetten, omdat het probleem van seksuele kindermishandeling en de schade die het mensen en de samenleving berokkent onverminderd groot zijn.
De oprichting van Stichting RISE is mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het inmiddels opgeheven Steunfonds Bestrijding Seksuele Kindermishandeling.
Naam
RISE (Engels) ~ 1 opstaan, verrijzen 2 opkomst 3 groeien, toenemen
RISE ontleent haar naam aan het gedicht ‘Still I rise’ (1978) van Maya Angelou (1928-2014), een Amerikaanse dichteres, schrijfster en activiste die op zevenjarige leeftijd werd verkracht, voor vijf jaar stopte met praten en haar stem (her)vond in poëzie.
In dit gedicht bevrijdt Angelou zichzelf. Wat haar ook overkomt, wat haar ook wordt voorgehouden, zij zal altijd opstaan. Zij zal boven onderdrukking, pijn en angst uitstijgen. En wel vol kracht, dromen, hoop en mogelijkheden.
Vanuit deze intentie is Stichting RISE opgericht.
Still I rise
You may write me down in history
With your bitter, twisted lies,
You may trod me in the very dirt
But still, like dust, I’ll rise.
Does my sassiness upset you?
Why are you beset with gloom?
‘Cause I walk like I’ve got oil wells
Pumping in my living room.
Just like moons and like suns,
With the certainty of tides,
Just like hopes springing high,
Still I’ll rise.
Did you want to see me broken?
Bowed head and lowered eyes?
Shoulders falling down like teardrops,
Weakened by my soulful cries?
Does my haughtiness offend you?
Don’t you take it awful hard
‘Cause I laugh like I’ve got gold mines
Diggin’ in my own backyard.
You may shoot me with your words,
You may cut me with your eyes,
You may kill me with your hatefulness
But still, like air, I’ll rise.
Does my sexiness upset you?
Does it come as a surprise
That I dance like I’ve got diamonds
At the meeting of my thighs?
Out of the huts of history’s shame
I rise
Up from a past that’s rooted in pain
I rise
I’m a black ocean, leaping and wide,
Welling and swelling I bear in the tide.
Leaving behind nights of terror and fear
I rise
Into a daybreak that’s wondrously clear
I rise
Bringing the gifts that my ancestors gave,
I am the dream and the hope of the slave.
I rise
I rise
I rise.
Copyright © 1978 Maya Angelou
Doelstelling
-
Het onder ervaringsdeskundige begeleiding, binnen een veilige en kleinschalige setting, tot stand brengen van contact tussen mensen die als kind seksueel mishandeld zijn met als doel het bevorderen van verbinding en (h)erkenning.
-
Vanuit ervaringsdeskundigheid bijdragen aan handvatten voor herstel aan mensen die als kind seksueel mishandeld zijn door het faciliteren van activiteiten gegrond in de relatie lichaam, verbinding en creativiteit.
-
Het vergroten van begrip en het verspreiden van kennis over de gevolgen van seksuele kindermishandeling (bij mensen die de ervaring van seksuele kindermishandeling niet van binnenuit kennen) vanuit de belichaamde ervaring van seksuele kindermishandeling.
Lichaam
Creativiteit
Verbinding
Missie
Stichting RISE wil als een diep gewortelde en sterk gegronde alsook rijk groeiende en weelderig vertakkende levensboom zijn. Een plek waar mensen die seksueel mishandeld zijn samenkomen om elkaar te ontmoeten, om vanuit henzelf en aan elkaar (verder) te groeien en om bewustwording te verspreiden.
RISE staat voor levenskracht en transformatie. Zij ontkiemt, groeit, staat en werpt haar vruchten af. Opdat alle mensen in de Nederlandse samenleving veilig kunnen opgroeien en uitgroeien tot de mensen die zij in wezen zijn.
De reden dat Stichting RISE veelal spreekt van ‘seksuele kindermishandeling’ in plaats van het meer maatschappelijk gangbare ‘seksueel misbruik’ is een erfenis uit de Vereniging tegen Seksuele Kindermishandeling (VSK). Het begrip ‘misbruik’ impliceert namelijk dat ‘gebruik’ van kinderen wel in orde zou zijn. Voor ons is het eveneens belangrijk om zo min mogelijk woorden te gebruiken die de lading van de inhoud afzwakken.
Visie
Stichting RISE streeft naar een sociaal rechtvaardige samenleving waarin:
-
ieders lichaam onaantastbaar is;
-
niemand wordt onderworpen aan (seksuele) (kinder)mishandeling, verwaarlozing en/of andere onmenselijke behandeling;
-
iedereen zonder onderscheid gelijke aanspraak heeft om gehoord te worden en recht heeft op bescherming, bijstand en daadwerkelijke rechtshulp;
-
een ieder zonder discriminatie van welke aard ook het recht heeft op leven, vrijheid en onschendbaarheid van de eigen persoon.
We willen een zo divers mogelijke gemeenschap
zijn waar iedereen zich thuis voelt.
Kernwaarden
-
RISE is een groeiplek en beweging;
-
RISE staat voor ontmoeting, (h)erkenning, bewustwording en verandering;
-
RISE is gegrond in de relatie lichaam, verbinding en creativiteit;
-
RISE waarborgt veiligheid, vertrouwen en respect;
-
RISE gelooft in humor, speelsheid en plezier;
-
RISE is overtuigd van eigen kracht;
-
RISE is sterk in kwetsbaarheid.
Het bestuur
Het bestuur van Stichting RISE wordt momenteel gevormd door:
Liane Sloos (voorzitter)
MariekeTeunissen (algemeen bestuurslid)
Zij vervullen op dit moment tevens de functies van secretaris en penningmeester
en ontvangen geen beloning voor de uitvoering van hun bestuurstaken.
Liane Sloos (1970)
Als ervaringsdeskundige en vanuit mijn werk in het onderwijs weet ik welke impact (seksuele) kindermishandeling heeft op de ontwikkeling van een kind en hoe dit doorwerkt in het volwassen leven. Als samenwerkingspartner met hulpverlening ervaar ik hoe lastig het is aandacht te krijgen voor (vermoedens van) seksuele kindermishandeling en om inzicht in wat er nodig is te bewerkstelligen.
Daarom draag ik de ontwikkeling dat advies van ervaringsdeskundigen steeds meer wordt meegenomen een warm hart toe. Door bij te dragen aan het vergroten van kennis hoop ik meer begrip en inzicht bij professionals te bereiken, zodat seksuele kindermishandeling sneller gesignaleerd wordt en het handelen adequater en passender.
In al mijn activiteiten staat verbinding, ontwikkeling van de eigen kracht en een houding van niet oordelen en vertrouwen centraal. Met mijn kennis en levenservaring maak ik mij graag sterk voor Stichting RISE.
Marieke Teunissen (1982)
Met ingang van 1 mei 2024 is Marieke Teunissen toegetreden tot het bestuur als algemeen bestuurslid. Wij heten haar van harte welkom!